A bélapátfalvai Hősök könyve az I., illetve a II. világháborúban elesett bélapátfalvi katonáknak állít emléket. A díszes kivitelű könyv tulajdonképpen egy gyűjtemény, amelyben minden valamikori hősi halottról összegyűjtésre kerültek azok az adatok, képek, információk, amiket sikerült fellelni róluk.
A helyi képviselőtestületben 1998-99 körül merült fel előszőr, hogy méltó emléket állítsanak a bélapátfalvai embereknek, akik életüket áldozták az I. illetve II. világháborúban. Az egyöntetű szavazást követően megkezdődött az anyaggyűjtés.
A lakosokat a helyi TV-ben, az újságokban, a hirdetőtáblákon keresztül értesítették a könyv tervéről. Balogh Sándor akkori alpolgármester gyűjtötte össze a családoktól, hozzátartozóktól az adatokat, fotókat, és információforrásként szolgált a temetőben álló emlékmű is, amin a hősi halottak nevei kerültek feltüntetésre.
Leitz József, a Szilvásváradon élő erdőmérnök 2000-től vette kezébe a munkálatokat. Kisgergely Béla nyugdíjas iskolaigazgató közreműködésével végezte a kitartó, nagy volumenű munkát: kutatott hadtörténeti levéltárban, irattárakban, anyakönyvi hivatalokban.
A kész könyv átadására és felszentelésére 2017 januárjában került sor, az érdeklődők a Gesztenyés Kiállítóházban tekinthetik meg – és tiszteleghetnek a lapjain szereplő hősök emléke előtt.

Képek:

Polgármesteri köszöntő

Bélapátfalva Város polgármestereként tisztelettel köszöntöm!

A következő oldalakon sok hasznos és fontos információt találhat településünkről, mely Magyarország egy csodálatos táján, a Bükk-hegység lábánál található. Bővebben...

 

KEHOP-2.2.1-15-2016-00093

© 2024 Bélapátfalva Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva.
Adatvédelem