A Bükk-hegységben, - a Bélapátfalva és Szarvaskő közötti földút mellett - a Gilitka kápolnától mintegy 500 méterre áll a közel 40 éves csertölgy, az erdő híres fája, a Bábafa.
(GPS: Szélesség (lat):N 48° 0,842' Hosszúság (lon):E 20° 21,536')
Elnevezését onnan kapta, hogy a helyi emlékezet szerint a XVIII. század vége felé, egy, a Szilvásváradról Szarvaskőbe tartó, a földúton közlekedő asszony a fa oltalmazó lombja alatt, törzsének támogató biztonságában - vagyis a fa bábáskodásával adott életet gyermekének.
A fa a mai napig élő szimbóluma az anyaságnak és az anyává válásnak.
Bélapátfalva hajdani főerdésze, Bognár Ignác elmondása szerint az eredeti csertölgy az 1980-as években elpusztult, annak helyébe telepítették a ma is ott álló, csodálatos fát, ami mára már közel 20 méter magasra nőtt, törzsének átmérője pedig eléri a 3 métert.
2010-ben a Bükki Nemzeti Park segítségével létrejöhetett egy kis emlékhely egy esőbeálló házikó formájában a Bábafa melletti tisztás szélén. Ennek falán kaptak helyet azok az ismertető táblák, amelyeken az egri székhelyű Összhang Közhasznú Egyesület által megfogalmazott megemlékezés látható és olvasható.
Az egyesület minden évben tavasszal a Születés Hetén - és ősszel is - kirándulást szervez ide.
Szép lehetőségek ezek az alkalmak az anyai erő, a szülés és a születés megünneplésére.
Az Egererdő Erdészeti Zrt. padokat és asztalokat helyezett el a helyszínen, így az ide látogatók meg is pihenhetnek túrázás közben.
A Bábafa az elmúlt évek során egyre népszerűbb kirándulóhelyszín lett a turisták számára is, akik megpihenve a fa oltalmában, sokáig gyönyörködnek benne, és érdeklődéssel nézik végig a zarándokok, látogatók által ott hagyott színes, festett köveket, tollakat, terméseket.

Képek:

Polgármesteri köszöntő

Bélapátfalva Város polgármestereként tisztelettel köszöntöm!

A következő oldalakon sok hasznos és fontos információt találhat településünkről, mely Magyarország egy csodálatos táján, a Bükk-hegység lábánál található. Bővebben...

 

KEHOP-2.2.1-15-2016-00093

© 2024 Bélapátfalva Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva.
Adatvédelem