A Bükk-hegység nagy része - és ezen belül a Bélkő- hegy - mintegy kétszáz millió évvel ezelőtt, a triász földtörténeti korban alakult ki. Erre később a hegylábi területeken palás, agyagos, homokos rétegek rakódtak le.
A mészkőterületekre lehullott csapadék és a légkör hatására a mészkőben üregek alakultak ki, ezáltal jöttek létre a karsztos barlangrendszerek, melyekbe a csapadékvíz beszivárog, majd forrásokban tör a felszínre.
Bélapátfalva térségében is, a hegység peremvidékén számos karszt eredetű forrás található.
A források egy része már évezredek óta feltárt volt, és működött. Ez a tény is lehetővé tette, - illetve hozzájárult ahhoz, - hogy a ciszterci rend itt apátságot alapítson. A korabeli feljegyzések szerint az apátság először 1240-ben a Három-kút, majd később a Bélháromkút nevet kapta, éppen a térségben fellelhető forrásokról.
Az apátság már az elmúlt évszázadokban is híres búcsújáróhely volt, a Mária forrás, - mely fölé 1831-ben Mária szobrot állítottak - a búcsúi szertartás, körmenet része volt.
Vizét 1920-ban bevezették az akkor már üzemelő cementgyárba is.
Ma a Mária forrás még másikkal, - a Salátás, illetve a Névtelen forrással együtt - egy zárt vízvédelmi területen van, és egy közös medencén át ivóvizet szolgáltat a településnek.
Az egykori monostor alapjainak feltárása során kiderült, hogy a szerzetesek égetett agyagcserépből készült vízvezetéken keresztül bevezették oda a forrás vizét, - ez ma is működik, vize szabadon fogyasztható, kiváló minőségű karsztvíz, sokan járnak ide érte a környező és a távolabbi településekről is.
A Táncsics útról a Gyári tó felé vezető út mentén, a 0170-es helyrajzi számú területen lévő forrás, - melynek konkrét neve nincs - szintén ivóvíz minőségű vizet szolgáltat, sokan fogyasztják ezt is.
A Gyári tó fölött, a Szilvásvárad felé vezető kéktúra útvonal mentén számos forrás található, ezek a Laczkó patakon keresztül a Gyári tavat táplálják. Legismertebb közülük a Lóczy forrás, melyet Lóczy Lajos földrajztudós fedezett fel, talán a 19. század végén.
Fölötte, a völgyben több más forrás is ered, ezek közül még megemlíthetjük a Vannaréti-, az Őrlövő-, és a Jegetővölgyi-forrásokat.
A Gilitka völgyben, a kápolnához közel is található egy forrás, mely természetesen a Gilitka forrás nevet viseli.

 Képek:

Polgármesteri köszöntő

Bélapátfalva Város polgármestereként tisztelettel köszöntöm!

A következő oldalakon sok hasznos és fontos információt találhat településünkről, mely Magyarország egy csodálatos táján, a Bükk-hegység lábánál található. Bővebben...

 

KEHOP-2.2.1-15-2016-00093

© 2024 Bélapátfalva Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva.
Adatvédelem