A város központjától mindössze 1 km-re lévő Gyári tavat eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy a cementgyár üzemeltetéséhez ipari vizet szolgáltasson. A tó létesítését 1909-ben engedélyezte a Miskolci Kultúrmérnöki Hivatal. A Laczkó patak vízét fogták fel völgyzáró gát építésével. A tavat tápláló patak vizét számos forrás táplálja, például a Lóczy-forrás, a Vannaréti-forrás, a Jegetővölgyi-forrás, a Borsókúti-forrás.
A tó bukógátját a létesítést követően kétszer is magasították, így befogadóképessége 32.000 m3-től 50.000 m3-re növekedett - minderre azért volt szükség, hogy a cementgyár termeléséhez igazodva az egyre növekvő vízigénynek eleget tegyenek.
1979-től miután a régi (avagy első) cementgyár üzemeltetése megszűnt, a tó ipari víz igényére nem volt szükség, így akkortól horgászati célt szolgál.
Időközben az eliszapolódott tó kotrását is elvégezték és a nyugati oldali partvonalának rendezésére is sor került.
A tó erdővel körülvett, gyönyörű környezetben helyezkedik el, ahol a mezőgazdasági művelés az 1970-es évek végén megszűnt és hétvégi házas telkes kialakításra került sor, valamint vendéglátó egységek is létesültek, így a település egyik idegenforgalmi helyszínévé vált.
Hatalmas rétek várják itt a sportolás, a napfürdőzés szerelmeseit, de kiváló helyszíne a romantikus sétáknak, a különleges szabadtéri esküvőknek is. Kijelölt tűzrakó helyek csalogatnak bográcsozásra, nyársalásra, a nyári hónapokban pedig színvonalas kulturális eseményeknek is helyet ad a tópart.
A horgászegyesület végzi a haltelepítést és gondoskodik a horgászati célú tevékenységről és horgászati rendezvényekről. Haltörténetét tekintve egy átlagos magyarországi halösszetételt tudhat magáénak a tó, a ponty centrikusság mellett a keszegféléknek szinte bármelyik vállfaja megtalálható. Ragadozók közül a süllő, harcsa valamint a csuka él a tóban. A rákok a víz jó minőségét mutatják, de ékszerteknősök, varangyok, siklók is élnek itt. A tó élővilága sokszínű: récék, vidrák, ritkábban gémek is előfordulnak rajta illetve mellette.
A tó és környezete a helyiek és az idelátogatók kedvelt kiránduló és tartózkodási helye.

Képek:

Polgármesteri köszöntő

Bélapátfalva Város polgármestereként tisztelettel köszöntöm!

A következő oldalakon sok hasznos és fontos információt találhat településünkről, mely Magyarország egy csodálatos táján, a Bükk-hegység lábánál található. Bővebben...

 

KEHOP-2.2.1-15-2016-00093

© 2024 Bélapátfalva Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva.
Adatvédelem