.

belko-950x200.jpg

Pályázatok

TOP-2.1.2-15-HE1-2016-00005

Projekt címe: Bélapátfalva város zöldterületi rendszerének rehabilitációja, új közösségi zöld területek kialakítása

Projekt azonosítószám: TOP-2.1.2-15-HE1-2016-00005

A szerződött támogatás összege: 100.000.000 Ft

A fejlesztés az alábbi helyszíneken valósul meg:

  1. Tematikus Játék és Sport park (hrsz.: 840/1): A jelenleg alulhasznosított zöldterület, mely két lakóteleptömb között helyezkedik el, helyén egy a városközponttal összekötött közösségi tér kerül kialakításra, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő pihenési, kikapcsolódási lehetőséget. A kisebb gyermekek számára a jelenlegi játszótér helyett egy kisebb, ám annál izgalmasabb, játékokkal teli terület kerül elhelyezésre, a mozogni, sportolni vágyóknak egy edzőpark kerül kialakításra, közel a játszótérhez, mégis lehatárolva attól, elkerülendően a kisgyermekek sérülését. A játszótér és az edzőpark körüli zöld területen ligetes rész kerül kialakítása, mely a nyári időszakban árnyékot nyújt a játszó és sport park használóinak. A terület a helyi lakosság igényeit figyelembe véve kerül kialakításra ezzel is növelve a terület majdani kihasználtságát. A terület szélén található jelenleg kihasználatlan, a lakótelepek volt kazánházaként funkcionáló épületből egy esőbeálló kerül kialakításra, mely épület környéke szintén parkosításra kerül, a játék és sportterületekkel egységes szerkezetben.
  2. Sétány (hrsz.: 813, 814): A sétány egy jelenleg önkormányzati tulajdonú telek, mely a lakótelep és a belváros között helyezkedik el. A tematikus Játék és Sport parkot a Város főutcájával köti össze a kialakítandó sétány, ezzel nem csak a park, hanem a körülötte lévő lakótelepen élők is közvetlen kapcsolatot kapnak a Város főutcájához. A szomszédos telkek zajhatását és beláthatóságát csökkentve, meghagyva az ott lakók magánszféráját, mindkét oldalra növényeket telepítünk. A sétány mindkét oldalára padokat helyezünk ki, így itt lehetőség lesz pihenésre, kellemes beszélgetésre.
  3. Kereskedelmi és szolgáltató tér (hrsz.: 791): A művelődési házzal szemben található területet térkővel burkoljuk, fasorral, cserjékkel lehatároljuk a főút forgalma elől. Az így kialakított terület alkalmassá válik különböző kereskedelmi tevékenységek, bolhapiac, kézműves vásár megtartására, lebonyolítására.
  4. Szobor Kert (hrsz.: 1007): A jelenleg teljesen körbekerített parknak, csupán két megközelítési lehetősége van; a IV. Béla út felől. A kerítés egy részének lebontásával a jelenleg szeparált park jobban illeszkedik környezetébe a környező területekkel egybefüggő teret alkotva. A szoborpark fenyves hangulata miatt ide murvával szórt, erdei útra emlékeztető, ösvények kerülnek kialakításra, amelyek behálózzák az egész parkot, a kopjafa előtt kiteresedve, a megemlékezéseknek helyt adva.
  5. Vasúti Park (hrsz.: 1/2): A területen fedett, kúszó növényekkel felfuttatott pergola kerül elhelyezésre, amely alatt, az árnyékban pihenhetnek meg a túrázók, mivel itt található a kék túra útvonalának egyik pecsételő helye. Ide a fő út felől két szórt burkolatú gyalog út is elhelyezésre kerül. A két út között a vasút felől árnyékot biztosító, ligetes fasor kerül kialakításra, mely mint egy természetes térfal határolja le a belvárosi területeket.