.

belko-950x200.jpg

Gesztenyés kiállítóház - keménycserép gyűjtemény

Június 3-án ünnepélyes keretek között megkezdődött a Gesztenyés Kiállítóház idei kiállítási évadja. Az intézmény mostantól megújulva, a biztonsági követelményeknek is megfelelve állandó és időszaki kiállításokkal várja látogatóit.

Gesztenyés kiállítóház

Az egri Dobó István Vármúzeum és Bélapátfalva Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően új időszaki tárlattal nyitott a kiállítóház: a vármúzeum bélapátfalvai keménycserép-gyűjteményének legszebb darabjaiból álló kiállítást a múzeum munkatársai rendezték be szakszerűen. Az öt tárlóban több mint félszáz tárgyon keresztül időrendben tekinthető át a keménycserép-edény gyártás története, az edények forma-és mintavilágának gazdagodása.

A kiállítóház előterében ismét helyet kaptak a Vidróczki Fotókör munkái, a Szabó Zoltán teremben pedig újra megtekinthető a festőművész hagyatékából a városnak ajándékozott 18 akvarellkép. Külön teremben látható a helytörténeti és néprajzi gyűjtések révén kialakított hagyományos paraszti szobabelső, illetve a bélapátfalvai népviseletet és a kenderfeldolgozás eszközeit bemutató kiállítás.