.

belko-950x200.jpg

Lakossági tájékoztató kéménytüzek, szén-monoxid mérgezések megelőzésére

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor a keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezések meghibásodhatnak. A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. A fűtőeszköz karbantartásához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére!

Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente, időlegesen használt ingatlan esetében négyévente. A használaton kívüli kéményeknek a felülvizsgálatát nem kell elvégeztetni. (használaton kívüli égéstermék-elvezető: olyan égéstermék-elvezető, amely összes nyílását befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, vagy egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, valamint a lezárás megfelelőségét a kéményseprő-ipari szolgáltató által kiállított dokumentum igazolja)

Amennyiben a kéményseprő a sormunka során észleli, hogy a kéménye az élet és vagyonbiztonságot veszélyezteti a kéményt nem használhatja a hiba kijavításáig. A hiba kijavítása után az újbóli műszaki felülvizsgálatot a kéményseprő-ipari szervtől kell megrendelni. Amennyiben a kéményseprő szakember megállapítja, hogy a kémény megfelelő csak azt követően használhatja újra a kéményt az ügyfél. A kémény javítását csak tanúsított kéményseprő szakkivitelezők végezhetik, akiknek a nyilvántartása többek között megtalálható az alábbi weboldalakon:

https://www.emi.hu/emi/web.nsf/pub/G2K7T1/$FILE/kemenyepitoek_lista_20160825.pdf

http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search

Felhívom a figyelmet, hogy amennyiben a sormunka során egyéb hibakód (2-6 hibakódok) állapít meg a kéményseprő úgy azt 1 éven belül a következő kéményseprő által végzett felülvizsgálatig ki kell javítani a használónak. Amennyiben nem történik meg a javítás a következő sormunkán élet és vagyonbiztonság veszélyeztetését (1-es hibakód) fog megállapítani s kéményseprő és ekkor a kémény használata tiltásra kerül.

A kéményseprő-ipari szerv munkája során a kéményseprőnek a feltárt hiányosságokról, hibakódokról, a kódok jelentéséről írásban és szóban is tájékoztatni kell az ügyfeleket. Amennyiben a kéményseprő tájékoztatásával, vagy egyéb tevékenységével kapcsolatban panasz merül fel előzetesen a kéményseprő-ipari szolgáltatóhoz fordulhatnak az ügyfelek. Ha panaszuk kivizsgálása után is további panasszal élnek a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (Eger, Klapka György út 11.) fordulhatnak.

A kéményseprő-ipari szerv adatai:

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátási Központ Kéményseprő Ipari tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet Heves Megyei Ellátási Csoport (kéményseprő-ipari szerv)

Cím: 3300 Eger, Klapka György u. 11.

Telefonszám: 1818, 9-es mellék, majd 1-es mellék (ingyenesen hívható központi telefonszám)

icon Heves megyében jogosultsággal rendelkező szolgáltatók

Internetes elérhetőség: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.