.

belko-950x200.jpg

Vallási örökség bemutatása a Bélapátfalvi Apátságnál

A Bélapátfalvi Apátság az 1100 éves magyar történelem egyik legrégebbről fennmaradt épített emléke, így mint vallási-kultúrtörténeti emlékhely megőrzése kötelező feladat, illetve ezen emlékhelyek bemutatása, megismertetése a ma élő nemzedék számára pedig kötelezettség. Ennek fontosságát szem előtt tartva az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése ÉMOP-2.1.1/B-12 pályázati kiírásra. A fejlesztés 99.504.465 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A fejlesztés öt elemből tevődik össze:

·  Az apátsági kisházban interaktív bemutatóterem létrehozása, ahol a monostorok korából egy bemutatófilm készülne. Az apátság épületében a guide-os látogatótájékoztató rendszer kiépítése, ahol a látnivalókról információt kaphatnak a látogatók.

·  Kialakítunk egy speciális mobilszínpadot az apátság mellett, ahol évente legalább 6-8 alkalommal garantált művészeti programok kerülnek megrendezésre

·  Parkoló létesítése a személygépkocsik és autóbuszok részére. Egy játszóelemekkel egybeépített sétány létrehozása a parkolótól az apátság megközelítéséig, amely élményt ad a látogatóknak mind a csodálatos kilátás, mind a gyermekek kikapcsolódásához.

·  Biztosítjuk a helyben megtermelt termékek, áruk bemutatásának és megvásárlásának lehetőségét.

·  A múzeumi szervezettel együttműködve egy eddig ki nem állított, elmúlt 80 év ásatásainak előkerült tárgyainak bemutatása, valamint az egri várban őrzött, de az apátságból származó kőtár helyszínre telepítése és bemutatása a látogatóközönség számára.

A projekt célja a térségbe és az Apátságba látogatók számának növelése, valamint 3,5 fő részére munkahely teremtése. A projekt által közvetlenül indukált többletárbevétel 7,6-11,3 millió Ft évente, amely a vallási turizmus fejlesztése típusú beruházásoknál alkalmas arra, hogy a fenntartást önállóan biztosítsa. Multiplikátor hatásként a szálláshely igénybevétel, étkezési s helyi termék vásárlásával várhatóan további 15-20 millió Ft évenkénti többlet árbevételt, illetve további 2-3 fő többletalkalmazott felvételét indukálja.

Kedvezményezett neve:                Bélapátfalva Város Önkormányzata

A projekt címe:                               Vallási Örökség bemutatása a Bélapátfalvi Apátságnál

Szerződött támogatás összege:     99.504.465 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):     100%

Tervezett befejezési dátuma:        2015. április 30.

A projekt azonosító száma:          ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0036

2015.01.28.

Egészségház