.

belko-950x200.jpg

Mező Ervin népművelő emléktábla avatására

Bélapátfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a család egyetértésével, a település lakóinak javaslatára arról döntött, hogy emléktáblát avat Mező Ervin halálának egy éves évfordulóján.

A közösség nevében most olyan jelet helyezünk el, mely az életút főbb állomásairól tudósít azért, hogy a szeretett, tisztelt személy tevékenysége, értékei, cselekedetei ne merüljenek homályba, ne hulljanak ki emlékezetünkből.

Köszönjük, hogy itt vannak, hogy nem tudnak, nem akarnak felejteni!
 
A település történetében példa nélküli az, hogy a 43 évesen, tragikus hirtelenséggel meghalt Mező Ervin emlékét munkahelyén, önkormányzati tulajdonú ingatlanban, a művelődési ház és könyvtárban emléktáblával örökítjük meg.
A beszédnek nem célja, hogy a polgármester által megbízott szónok részletesen felidézze az egy évvel ezelőtti esemény apró részleteit, nem célja, hogy sebeket szaggasson fel.
De igenis célja, hogy újra számba vegye azokat az értékeket, melyek érdemessé tették Mező Ervint arra, hogy neki a mai napon emléktáblát avassunk.
Ez a márvány arra emlékeztet, aki 25 évig népművelőként szervezte településünk kulturális életét, támogatta a művelődő közösségek tevékenységét. Emléket állít annak a személynek, aki az önkormányzatiság kezdetétől 17 évig a legtámogatottabb, legelfogadottabb önkormányzati képviselője volt a településnek.
Emléket állít annak a személynek, aki 1990-től az országban az elsők között helyi kábeltelevíziót szervezett és működtetett.
Emléket állít annak a személynek, akit közülünk valóként szerettünk, elfogadtunk, tiszteltünk.
 
Ez a tábla emlékeztessen bennünket arra, hogy ne utólag ismerjük fel és ismerjük el a kiemelkedő teljesítményt.
Emlékeztessen arra, hogy nem leszünk szegényebbek akkor, ha jó szóval, bíztatással ajándékozzuk meg a másikat.
Ez a tábla alkalmat ad arra, hogy nyilvánosan számot vessünk azzal, mi teljesült eddig abból, amit megígértünk.
Jólesik kimondani, hogy mára a kistérség egészében láthatják a helyi televízió adását, hogy üzembe helyeztük az új képújságot, hogy kimondtuk a cél teljesülése miatt a Parabola Társaság Kulturális Egyesület megszűnését, hogy a művelődési házban megszépült az előtér.
 
Kérünk, tekints le ránk! Segíts továbbra is megtalálnunk és tennünk a jót!
 
Elmúlt egy év. Elmúlt a gyászév. Az idő, mint mindig segített nekünk kellő távolságra kerülni az események részleteitől. Tudomásul vettük és feldolgoztuk a visszavonhatatlant. Az élet mindennapi cselekvései elébe kerültek a tragédiának.
 
Ma már tudunk róla érzelmi zaklatottság, torokszorító érzés, sírás nélkül is beszélni, emlékezni az egymás közötti és a nyilvános beszédben.
Saját élményeinkből képszerűen is fel tudjuk idézni cselekedeteit, magatartását, szokásait úgy, mintha közöttünk lenne.
Hangosan is kimondjuk akár magunknak, akár társaságban: Ervin ezt így csinálta, így gondolta, így szerette, most így gondolná, így szeretné, így csinálná.
Szóba kerül már úgy is, mintha időben tőlünk távol létező személyről beszélnénk.
Szépülnek, mosódnak, rostálódnak, tisztulnak az emlékek, és ez így van rendjén.
Mi, Ervin kortársai, ismerősei, most hagyományt, legendát, mítoszt teremtünk. Részesei vagyunk, leszünk ápolásának.

De mi lesz később?

Ezzel az emléktáblával üzenünk a jövőnek. Üzenjük, hogy 2008-ban halálának egy éves évfordulóján, nem a halál körülményei miatt, hanem értékei alapján Mező Ervin népművelőt, művelődési ház igazgatót, önkormányzati képviselőt, a helyi televíziózás megalapítóját, a város díszpolgárát szakmai eredményei, közszolgálati kiemelkedő tevékenysége, helyi társadalomszervező aktivitása alapján elismerjük, magunk elé példaként állítjuk.

Ezzel az emléktáblával most felelősséget is vállalunk. A közösség egésze és tagjai is ígéretet tesznek arra, hogy Mező Ervin emlékét megőrzik, ápolják, továbbörökítik.
Számítunk az intézmény látogatóira, a házban működő közösségekre, az itt dolgozókra, a pedagógusokra, az önkormányzatra, a civil szervezetekre, minden lokálpatriótára.
Hosszan tartó ez a felelősség, mert eljön majd az idő, amikor többen lesznek azok, akik már nem ismerték személyesen. A tábla akkor is itt lesz a falon. Évente, legalább az évfordulón akkor is összegyűlnek az emberek, emlékeznek, elhelyezik a koszorút, az emlékezés virágait.
A mi felelősségünk az, hogy az utánunk következők, minél többet tudjanak mondani Mező Ervinről.
 
Arról a Mező Ervinről, akinek emléktábláját 2008. október 17-én, halála egy éves évfordulóján most leleplezzük, megszenteljük, megkoszorúzzuk, elhelyezzük az emlékezés virágait, az épület előtt meggyújtjuk az emlékezés fényeit, megnézzük a róla készült filmet.